Monday, February 28, 2005

Hari malang sedunia

Entah mengapa semalam merupakan hari yang malang bagi aku.

1.Silap isi weightage MAPS.So instead dapat A,aku dapat B.Compliant kat bos tapi dia kata dah hantar pulak form kat HR.
2.Masa nak pergi collect roadtax,start hujan.So delayed about 30 minit.
3.Dah delayed,ingat hujan dah berhenti.Rupanya tidak.Dahlah naik motor hari ini sebab kalau naik kereta susah nanti nak cari parking kat Maybank,Jalan Klang Lama tu.
4.On the way back,sangkut lagi dalam hujan and 1% document aku basah.
5.Seedless orange tak ada pulak kat apek jual buah kat pasar malam.Sia-sia jer aku pergi meredah hujan.
6.**** ask for break.So I just give it a break.Ko nak break basikal or break kereta?
7.Cactus aku tenggelam.
8.Naza datang rumah aku and aku terlock pintu.Nasib baik dia ada screw driver.Boleh gak masuk.
9.Tak boleh tidur sebab petang tadi teroverdose caffeine.

Perrgh.What a day.

Sunday, February 27, 2005

Hujan dan jerebu




Alhamdulillah.Hujan turun pagi tadi.Mesti clear semua jerebu.Patutlah rasa macam malas jer nak bangun pagi.Nasib baik sempat onkan alarm clock.Kalau tak sure miss Subuh tadi.

Today ada AGM SMSS Alumni but tak confirm pulak pagi atau petang.So decide to skip it and proceed dengan basuh motor(in the rain).The first in 6 months.Kalau tengok rupa rasanya taklah kronik sangat pun.Ada gotong-royong bersihkan kolam kat depan.Singgahlah kejap tapi tak tahu nak buat apa.

Confirm with mak pasal pokok "siti mariam" tu.Nyonya tu ada sebut nama english dia tapi aku tak dapat tangkap sebutannya.Yang dapat something-something "der".Takkan lavender kot.So after lunch,decide to buy that plant.There,I ended up buying a pot and mix soil for the beloved cactus.Rush balik to watch NG program about porselin tapi termiss pulak.Nasib baik ada repeat lagi.Dah tak tahu nak buat apa,basuh baju and tidur.Nikmatnya dapat tidur petang.Rasa macam kat hostel pulak.

Saturday, February 26, 2005

Bills,bills,bills

Mission hari ini ada 3.Macam pening-pening lalat sikit bila bangun sebab tidur lewat malam tadi tapi before keluar sempat jugaklah basuh baju.For breakfast makan kek sarawak + air mangga.Misi pertama ialah bayar bil air.Sampai jer kat office ada 4 person in front of me.Stuck lama gila kat one indian lady.Apa entah masalah dia.Dah guna,bayar jelah.Nie nak argue pulak dengan akak kerani tu.Nasib baiklah 3 mamat depan aku no fuss punya orang.

Hari ini punya jerebu macam teruk tapi masa keluar office air tu macam hari nak hujan.Misi kedua pulak ialah bayar roadtax.On the way ke P&O insurance office at Jalan Klang Lama,I found out jerebu makin teruk.The amoi is expecting my arrival.So tengok muka aku jer dia dah boleh guess no plate kereta aku(sebab dah cakap semalam, esok aku nak sampai pukul berapa).Then,ke Maybank to settle roadtax.Tak boleh siap hari ni kata awek tu.Encik datang hari Isnin ye.Then take brunch at "lebai".Kat kedai nie jer yang aku yakin nak makan ikan pari masak asam pedas.Tapi yang kat kedai ni bukan Melaka stylelah.

Misi seterusnya bayar bil elektrik.So pergi Mid Valley.Masa nie rasa mengantuk datang kembali.After bayar bill,round-round Mid Valley.Rasa aman gila.Beli stool from Jusco,neclace from Philosophy Men(tak suka sangat tapi saja menghabiskan duit beli) and some food from Carrefour.

Banyak sale pulak kat Mid Valley hari nie dan ada a few things yang menarik tapi tak boleh beli sekarang sebab duit banyak habis bayar road tax tadi.Entah macam mana tersinggah kat nursery biasa tu.Somehow ternampak pokok "siti mariam" yang my mother nak tu.Tapi tak surelah sebab masa dia tunjuk hari tu,tak nampak clear sangat sebab tengah drive.Entah macam mana,tertarik hati pulak kat kaktus ni.Dah besar tapi dia jual RM6.50 jer.Aku pun terus rembat satu.Kalau kat Jusco 1-Utama,mahu belas ringgit tu.Baru jer berhasrat tak nak beli apa-apa tapi kalau masuk kedai ni,mesti aku beli something.Balik rumah pengsan kemengantukan.

Friday, February 25, 2005

ETSI

W@w!I spent my whole night studying ETSI protocol 2 while watching American Idol, Explorace,According To Jim and a little bit of Friends rerun.Rasa best gila sebab faham.Berbaloi rasanya stay back sampai ke pagi.Baru nak sambung ETSI protocol 1,tak cukup document pulak.ETSI TS 100 901(GSM 03.40) tak de pulak.

Thursday, February 24, 2005

Saiz payu dara tentukan perwatakan

ROME: Seorang penyelidik Itali mendakwa beliau dapat mengetahui perangai seseorang wanita menerusi bentuk dan saiz payu daranya.

Akhbar Jerman, Bild, melaporkan pakar seksologi, Piero Lorenzoni berkata bentuk payu dara seseorang wanita menggambarkan karektor dirinya.

Beliau mengkategorikan bentuk payu dara kepada buah-buahan dan menyatakan lelaki boleh membuat carta horoskop masing-masing bagi mendapatkan bayangan mengenai tingkah laku seseorang wanita.

Carta buah-buahan itu bermula dengan bentuk semula jadi seperti tembikai. Menurut Lorenzoni, wanita yang mempunyai payu dara besar dan bulat seperti tembikai mungkin bersifat keibuan tetapi sebenarnya membayangkan karektor yang lebih jauh.

“Wanita jenis ini suka makan dan mahu dimanja serta sering dipuji. Bagaimanapun wanita ini tidak mahu kerap bersenggama,” katanya.

Bagi lelaki yang mahukan seseorang yang agak ceria dan sederhana maka mereka boleh memilih wanita yang mempunyai payu dara seperti buah lemon yang agak tertonjol dan ketara.

“Wanita seperti ini penuh dengan keceriaan, malah ada kalanya ketawa sendirian. Mereka sentiasa mahukan kehidupan yang seimbang tanpa kejutan,” katanya.

Payu dara yang pejal dan bujur seperti nanas menggambarkan wanita yang cerdik, kebiasaannya menumpukan kepada kerjaya tetapi tetap romantik.

“Mereka juga seorang yang setia dan jarang wanita yang mempunyai payu dara sedemikian cepat jemu dengan tingkah laku kekasihnya,” kata pakar itu.

Bagi mereka yang mempunyai payu dara seperti limau gedang yang pejal tetapi lembut kebiasaannya tidak mempunyai prestasi seks yang baik.

“Mereka mungkin kelihatan menghairahkan tetapi sebenarnya agak menjemukan serta sering mahu terperuk di rumah.

“Jenis ini lebih suka memanjakan kekasih dan mengutamakan kelembutan dan kemesraan daripada seks,” kata Lorenzoni.

Katanya wanita yang memiliki buah dada berbentuk oren jarang naik angin tetapi mempunyai keyakinan diri dan tidak begitu mengutamakan seks manakala wanita yang memiliki payu dara kecil seperti buah ceri biasanya agak lucu, amat teruja, cerdik dan menghiburkan selain pasangan baik untuk kehidupan harian serta agak ghairah.

Lorenzoni berkata, wanita yang mempunyai bentuk seperti buah pear adalah wanita yang dapat menumpahkan kasih sayang dalam semua aspek kehidupan dan taat kepada agama tetapi kebanyakan wanita seperti ini juga didapati kerap menduakan suami. – Agensi

ref:Berita Harian,Dunia.24 Februari 2005.

Wednesday, February 23, 2005

What's YOUR decorating style?



Primitive:
Belonging to or characteristic of an early stage of development, crude and rudimentary. Items in this category would include old wooden hay rakes, antique handmade rag dolls, and any other handcrafted antique items. This is a style that I particularly love: when I buy a primitive piece, I think of the hands that had lovingly crafted it, and the other hands that used it for whatever it was meant for. These things are not perfect or uniform, they are worn or stained.

Victorian:
Characterized by rich brocades and velvets, both in furniture, walls and window dressings. Mauves, burgundies, rich blues and greens, along with lace and fringe compliment Victorian furnishings. Porcelain dolls, wicker, old high button shoes, hats and hat boxes, buttons and dried flowers are wonderful accent pieces to a Victorian Decor.

Country:
While country is a rather general term, it actually depicts a class of pieces a little higher than primitive. Such as antique cotton quilts, Hoosier cupboards, stoneware bowls, enamelware and wooden dovetailed boxes. Wood and cotton fabrics seem prevail in Country Decorating.

French Country:
Yellows, blues, rooster collections, tiles on the floor and walls. When applied to interior design generally means a mix between elegant and rustic. Faded or whitewashed wood, blue, pink and yellow small prints and flowered fabrics, sunflowers in a dripware pitcher. These elements constitute French Country.

Cottage Country:
This is an interesting variety of pastel colors such as mauve, pinks, pale greens, peaches and blues in a floral or fruit patterned fabrics. Painted wicker, and most definitely cottage type flowers and herbs. I do believe this term came from people that had large homes in the city, and traveled to their small country cottages for summer. Usually located near water, some nautical items should also be present such as shells and stones. Lightly covered windows, using gauzy fabrics will bring a Cottage Country feel.

Shabby Chic:
Here we are talking a mix of flea market finds, redone to suit the new owner. Comfortable, inviting, with character, are a few words to describe this new/old decorating style. Worn but comfy chairs covered with a old faded quilt, old trunks remade into coffee tables, baskets holding magazines and worn lace hung as a curtain.

Modern:
Futurist looking, concrete, stone, metal and glass. High tech comes to mind when thinking of this type of decor. Lots of open space, bright lighting, and square lines. The main colors are basic and cool, with splashes of bright colors. Abstract artwork will combine well with this decor as well as usual hand blown glass pieces.

Contemporary:
This is a style in which patterns are bold and bright, while using a lightly colored background. Use neutral coloring for walls and furniture, but add bright splashes of color in accessories. Colors included should be such as fushia, deep purple and teals. Abstracts and vinyl will compliment a Contemporary decor.

Ethnic:
Oriental/Asian
Most oriental/Asian decor is sparsely furnished with dark wooden pieces standing out against light walls. Simplicity, balance and practicality are the words most used when describing Oriental decor. There is a colorful array of accessories that can be used to compliment, of course beautiful oriental rugs, jade, ivory, coral and onyx pieces, elephants and dragons, silk kimono, fans, teak and lacquered wooden pieces, delicate tea sets and silk prints.

Spanish
Stuccoed walls, bold colors such as red, orange and gold, heavy dark colored furniture, use of wrought iron accessories. Other accent pieces include guitars, castanets, lace, Spanish hair combs, Bolero hats, and Spanish blankets.

Southwestern
Think desert when thinking of this style. Adobe, leather, bold colors such as orange, burgundy, purple, bright turquoise, rustic furniture will mix well with this style also. Be sure to include silver items, lasso’s, cactus and maybe even a saddle.

Mediterranean
Use colors such as terracotta, warm yellows and other earth tones. Distressed finishes and simple patterns will suit this style best. Blue and gold accents will really set this style off. Accent pieces here should include pottery and aquatic pieces.

Rustic:
This is the log cabin type decor. Made from tree branches and trunks, rustic furniture is very popular. Red, green and black should be displayed in plaids with this look. When I think of rustic I think of bear skin rugs, antique snow shoes hanging on the wall, as well as other old woodsman tools and oil lamps. When decorating in a Rustic style, think cabin in the woods.

Traditional:
This style has classic elegance, created by using light, natural colors such as, gray, off white and beige together with dark blues, greens and burgundy. Florals, stripes, plaids and damasks are noted fabrics. With this style I see crystal candlesticks, china, framed landscapes and other more elegant pieces.

Eclectic:
This is a style that most people use. It is a combination of many styles. Just choose your favorite pieces to combine into a style all your own.

Tuesday, February 22, 2005

Blazer vs Sport Jacket

BLAZER OR SPORT COAT? Contrary to popular belief, they're not one and the same. The term blazer covers solid-colored jackets such as blue, black, camel or Masters green. The blazer is one of the most classic and versatile pieces of a man's wardrobe and can be worn with jeans, khakis or gray flannel trousers. It's equipped with brass buttons. Sport coats, or jackets, encompass just about everything else. If a man wants one jacket in his life, says Dan McCampbell, Saks Fifth Avenue's vice president of men's fashion merchandising, make it a blue blazer.




Ref:"Jacket required: a stylish sport coat or blazer is every man's must-have - Spring fashion" Golf Digest, April 2003 by Annmarie Dodd. http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m0HFI/is_4_54/ai_100839582

Monday, February 21, 2005

Shopping yang tak shopping:Part 2

Tadi ternampak one driver teksi tu menghumban keluar semua bag-bag penumpangnya.Orang timur tengah.Tak tahu pulak apa masalahnya. Mesti tourist tu nightmare nak datang Malaysia lagi. Kecewanya aku kat KLCC.Stuff yang aku nak beli kat Philosophy tu dah tak de lagi.Aik,baru 2 minggu dah habis jual.So sebagai gantinya belilah seluar.Ada pameran lukisan dalam Lot10 by Chinese painter.

Hari ini aku memenuhi hajat aku selama ni nak makan udang goreng mamak.Habis jugak RM18++(aku tak dengar sen dia sebab sibuk argue ngan mamak tu kenapa dia bubuh semua jenis kuah,aku suruh dia letak kari ayam saja),nasi briani,kuah pelbagai jenis,sayur kobis,air limau ais and yang special udang galah besar.Udang saja dah RM15.Ceritanya begini.Actually dah lama gila aku nak makan udang ni.Dah 3 tahun rasanya tapi bila sampai kat KLCC tu mesti jer cam rushing.Nak balik awal tengok Shin Chanlah,kena hantar baranglah,nak pergi pasar malamlah. Tak de masa nak bersantai-santai macam semalam. Bukan senang aku nak ada masa macam ni.


Flame — Oil Painting Exhibition by Yap Hong Ngee at The Gallery, Isetan KLCC.
*picture taken from NST

Sunday, February 20, 2005

Shopping yang tak shopping:Part 1

Finally hari yang di tunggu tiba.Man,it's time to go to KL babe.Feel 'hangover'.Maybe banyak sangat CSI:NY dose malam tadi.Pergi brunch awal gila sampai akak tu tanya"awal hari ni dik".Nak ke KLlah kak jawab aku dalam hati selepas tersipu-sipu kambing.

First place,Sogo sebab nak keluar duit.Tapi,Maybank kat situ punya ATM tak ada pulak.Takkan dia bawak masuk kot.Then without pergi explorace kat atas,terus take a walk to Razali Batik(this shop is in my wish place to go this year).Mmmm,tak menarik sangat pun.Sempat gak belik-belik bunga pahar kat kedai sebelah.Adalah yang aku berkenan.Akak yang jaga tu macam biasa promotelah.Aku terlaju jer cakap,"saya tengok je kak,orang yang nak duduk depan bunga ni tak de lagi".Awek kat kedai tu senggeh jer.

Then,termasuk dalam S&F(kedai bunga).Aku memula nak carik kayu,buluh,ranting,dahan or akar kayu yang orang banyak buat soft furnishing tu sebab yang aku tengok kat Ikano ranting kayu tu macam hidup sebab kena isi air.So betul ke akar tu hidup.Unfortunately tak de pulak tapi buluh dengan ranting biasa tu adalah.Lawa jugak buluh ni tapi sesuai ke.Malas nak fikir.Banyak jugak benda menarik dalam ni beside bunga.Ada kaki lilin chandelier.Entah macam mana aku tersampai kat pottery section.Tertarik hati pulak kat satu pasu ni.Nak beli ke tidak,nak beli ke tidak sebab dia tinggal satu.Dah lah aku nak ke Lot10/KLCC lepas nie.Sure leceh punya.Kena jalan sopan gila takut terhantuk.After consider all aspect termasuk budget,buat decision beli.Survey for bunga matahari tapi tak de pulak version yang besar.Ada mak cik tu siap tanya aku,"lawa ke dik bunga ni letak kat pelamin".Aku jawab,"maaf kak,saya tak tahu".Aku tak minat sangat bab-bab ni.Kena mintak advise adik aku.

After lama jugak tunggu bus Rapid KL yang tak rapid tu,sampailah ke Lot10/KLCC.Tak ada apa yang menarik pun.Shirt William Liew yang aku nak beli tu pun dah tak de tapi shirt yang masa KLFW tu adalah.Tapi yang non show versionlah(yang show version,backless).The fabric still the same.Tapi tetiba tak de mood nak beli.Tunggu salelah.

Saturday, February 19, 2005

CSI:NY

As planned hari ni memang tak nak buat apa-apa yang major.Nak bersantai sahaja.So before lunch basuh baju.Ingatkan banyak sangatlah.Pastu sambung tengok CSI:NY.Dapatlah habis 1 CD.Oleh kerana tak ke mana-mana hari ini bolehlah makan sambal belacan Warung Rahmat tu banyak-banyak.

Summary penggunaan masa hari ini:
50%:CSI:NY
10%:makan,solat,walk,travel
15%:TV programs
25%:Tidur

At the end of the day baru 4 CD jer habis (8 episode).

Friday, February 18, 2005

Taman Tasik Cyberjaya


Yesterday,tetiba hujan lebat gila dengan ribut.Pokok-pokok macam nak tercabut.So cancel nak ke Faber Tower@Mid Valley.Since hujan still ada by 1730,I decide to mp3 hunting-Britney Spears:Do Somethin'.Nasib baik dapat satu yg in good quality.Satu lagi tu ok gak tapi aku kena buat some sound editing.

Then suddenly,to satisfy my year long curiousity,I took the straight road from the traffic light near TM Net building.So here are the finding.

1.Oh,this road rupanya leads to the best kept secret in Cyberjaya which is Taman Tasik Cyberjaya.Physically,taman nie Ok but the choice of plant is bad.Orang pun tak ramai.Kalau bawak awek bertenet ni amatlah sehsuai.Budak MMU mesti ramai yang datang sini sebab dekat sangat.
2.Belakang MMU(actually behind MMU Phase 2) tu ada football field.
3.Ada pokok menarik yang rasa aku akan ambik.
4.Jumpa the propose masjid of Cyberjaya.Selama ini aku ingat site masjid tu kat kawasan lapang belakang InventQJaya.Rupanya bukan but kat depan.

On the way back,took the Dengkil road.Rasa menyesal pun ada sebab jalan dia tak siap lagi.Sampai kat main road Putra Perdana,jammed gila.Sebab apa yek?Then aku fikir:thursday+hujan.Patutlah ramai orang balik awal.Hahahahah.Aku relax gila drive sebab tak de apa pun nak kejar.Bukan ada isteri/anak pun kat rumah.Anak beruang 6 ekor adalah.

Thursday, February 17, 2005

TV

Rasanya hidup aku yang membosankan ini tersedikit ceria dengan adanya Astro.Kalau nak harapkan TV1,TV2,TV3,NTV7,8TV mesti aku biol.Especially kalau balik kampung.Tapi kat kampung TV tak penting sangat sebab banyak aktiviti lain yang lagi menarik boleh dibuat.Talk about TV,sometimes my aktiviti is scheduled around this TV proram.Like on Saturday,if I go to Kl,I have to be at home before 1900 PM so that I can watch Shin Chan.On Tuesday,Wednesday,Thursday and Sunday I have to be home before 2100.Nasib baiklah Astro ni ada repeat.So boleh organize in advance.

Type of program pulak basically semua yg tengah hot masa tu.Lagi satu pelakon dia mesti cantik-cantik or cinematograhy dia cantik.Jalan cerita tak penting sangat.

Thanks TV for accompany me all this great year!

Wednesday, February 16, 2005


Hari bosan yang ke 3.Tak tahu nak buat apa.Dah biasa banyak kerja tetiba tak de kerja,rasa culture shock pulak.

Tuesday, February 15, 2005

Monday, February 14, 2005

Selamat ulang tahun perkahwinan mak dan ayah yang ke 27.

Sunday, February 13, 2005

Cancel basuh kereta.Instead,buat gardening apa yang patut sebab bulan 3 ni malas nak balik rasanya.Punyalah asyik sampai tak sedar dah tengah hari.Kelam kabut kemaskan barang sebab nak terus balik after ziarah Mok Long kat Sg.Udang.Punyalah banyak barang aku sampai tak muat nak bawak wheel chair nek yang Pak Itam suruh bawak.Ala,mak kata nek bukan nak naik pun wheelchair tu.Dia masih kuat lagi jalan.Aku menyokong aja sebab memang dah penuh.Pak Cik pun satu,hari tu apsal tak bawak wheel chair nie sekali.Musykillah aku diaorang ni.

Memula ambik Nek Busu and Nek Cik kat Sebatu.Pastu rush ke Melaka ambil nek pulak.Silap terambil jalan pulak.Dah 15 minit punya journey jadik 45 minit sebab termasuk jalan dalam bandar yang quite sibuk.Mak pulak sibuk nak turun beli terompah.Aku lagi nak cepat nie sebab tadi tak solat Zuhur lagi.Sampai kat hotel Pak Cik,nek tak siap lagi pulak. Adoi orang tua nie.Dak Tina pulak macam biasa tak bagi nek dia pergi.Nasib baik mak cik sempat sorokkan kan dia kat dapur.Masa aku break for isi minyak kat Sg.Udang,nek Busu muntah pulak.Cuak gila gak aku.Sakit ke orang tua ni.

Sampai jer kat rumak Mok Long dengarlah experience dia gi haji.Pasal banjir,orang cicir duit,hotel,gempa,ribut pasir etc.Diaorang buat kenduri pakai catering.Senang gila.Aku cuma tolong lipatkan tissue paper and tolong makan kek jer.By 6.30 PM, dak Ina,Nizam and Izzat sampai. Aku tengah melantak sup kat dapur after penat lipat tissue paper.

After Maghrib,aku ngan Nizam berangkat balik ke KL.Dia lead ke highway sebab aku musykil macam mana nak keluar dari Sg.Udang. Sampai highway aku tersu pecut sebab tak tahan nak kencing.Takut nak berhenti kat R&R dah macam-macam cerita tak best berlaku.Sampai rumah tengok Smallville Finale,Amazing Race Finale and Apprentice. Nasib baik sempat.Kalau jalan jam tadi mesti tak dapat tengok.

Saturday, February 12, 2005

Ada kenduri kat Bukit Beruang tapi rasa malaslah nak pergi.Spent the morning pasang cermin dengan dak Idi(Sebab dia aja yang reti guna drill).Susak gak tak de timbang air ini.Punyalah ramai yang tukang tengok tapi bila dah siap senget sikit pulak.Tapi tak obviouslah,orang yang mulut jahat jer nampak.

Petang dak Idi balik KL.Katanya esok dia kerja.Kerja apanya nie mas,esokkan Ahad. Waduh,waduh.

Friday, February 11, 2005

Pagi-pagi kena bawak mak gi pasar.Dak Ida tumpang sampai Merlimau sebab dia nak balik Lumut.After balik dari pasar kena angkat batu pulak.Later,dak Idi balik.Timing dia cukup baik.Aku dah habis angkat batu baru diaorang nie balik.Last kereta sorong pulak tu.

Sebab last balik tak sempat nak gi sawah,so hari nie lepaskan gian pergi tengok sawah.Rasa best sangat.

Thursday, February 10, 2005

Awal Muharram.Sakit badan pulak angkat batu ni semalam tapi kena gak continue sebab tinggal sikit lagi.By noon,tumpang ayah pergi rumah Pom Su Hj.Din.Dak Ada bertunang hari ni.So adalah makan-makan sikit.Jumpalah dak Pie and his son.Lama gila tak jumpa sepupu aku ni.Tak sempat nak borak panjang pun sebab dia sibuk.Nasib baik ada dak Lihin.Kalau tak sure aku kena layan borak orang tua-tua.Tak sehsuai.Keluarga Pok Su nie ramai pompuan dari lelakilah.Lelaki boleh dikira.Tolak yang malas tinggallah 2-3 kerat kat dapur.

Petang dak Izzat balik.Amboi dah perjalan dah anak buah aku sorang ni.Macam biasa bila dia balik,semua benda-benda kena kemas.

Wednesday, February 09, 2005

Gong Xi Fa Chai.After ambik dak Ida kat pekan,tugasan pertama hari ini ialah install lampu.Then kena angkat batu.Nasib baik jugaklah ayah nak tolong.Senang sikit kerja aku.Pak Itam balik kampung pulak.Baru jer nak pau tempat parking dia.

Tuesday, February 08, 2005

Suppose to be a busy day but dah tak de mood sangat nak bekerja.Network ke Faber pulak asyik disconnected jer.So by mid afternoon,cabut lari.Dah pesan siap-siap kat Rizal,suruh dia tolong punchkan.First,ambik lampu kat Bandar Puteri.Amoi yang aku sangka Melayu tu call kata dah siap.Bila aku sampai,tak de perubahan pun.Disebabkan nak cepat,aku cepat-cepat pilih 1 lagi antara 6 yang dia kata "dah siap".Semalam dah pilih satu.Then ke I-Utama,tak de apa yang menarik sangat pun.Singgah kat Jusco beli baja.Aku tertipu selama ni sebab apa,baja nie kalau makin banyak kilo yang kita beli dia makin murah.Yang aku beli paket kecil-kecil tu buat apa.Bodohnya.Ingat nak beli kaktus tapi tak de pulak type yang aku minat tu.Then pergi gunting rambut.Rambut nie pendek lagi sebenarnya.Aku pun tak tahu kenapa tetiba masa tu rasa nak gunting rambut.Then jalan-jalan ke Ikea.Skip the Curve sebab macam dah lambat and terus gi Tesco sebab nak beli some stuff yang mak kirim guna air liur.Rasanya kat Tesco kot yang paling murah.Skip pasar malam and balik rumah.Pack barang (sambil tengok SAG) and tidur.

Monday, February 07, 2005

Modern fashion: The 10 biggest trends
By Kat Giantis
Special to MSN

Fashion is tricky. Sartorial selections that seem hip and edgy often end up looking foolish years, months or even days later. Who among us hasn't suffered the heartbreak of a Dorothy Hamill 'do or a pastel "Miami Vice" suit with matching Sonny Crockett stubble or, gulp, a Member's Only jacket?

See, many a fashion faux pas occurs when the unsuspecting jump on a fad instead of a trend. The difference? Fads fade, while trends endure and evolve. Trucker hats, Mukluks and red Kabbalah strings? Fads (we hope). Denim and T-shirts? Trends. To define the biggest fashion moments of the modern American era, we decided to begin on a high note (thigh high, that is). And for those with closets crammed with outmoded outfits, take heart. We hear Member's Only jackets are hip again ... well, at least they are this week.

10. The Miniskirt
Who knew thighs could ignite a revolution? When the miniskirt debuted, reactions ranged from indignation to outrage. But British designer Mary Quant's sexy mid-'60s shorty was an instant classic that gave, er, rise to a youthquake and all its groovy freedoms. The mini also launched the career of Twiggy, whose 90-pound frame, 31-22-32 measurements, and pixie haircut were synonymous with mod fashion (and foreshadowed supermodel waif Kate Moss). The miniskirt has participated in most major fashion trends since — punk to Pat Benatar to post-modern — and while it no longer sparks social change, it still incites near-riots on such gam-baring gals as Britney Spears and Jessica Simpson.

9. The Power Suit
Giorgio Armani owes much of his superstar status to how hot Richard Gere looks in a suit. In 1980's "American Gigolo," Gere's metrosexual archetype boasts a closet of the Italian designer's suits, shirts and power ties, which he blissfully color coordinates. The yuppiefied "greed is good" '80s saw the power suit become the dress-for-excess symbol, preferably with matching suspenders for men and, for women, shoulder pads so large that Joan Crawford would have shuddered. Power-suit paradigms include "Dynasty's" cash-rich catfighters Joan Collins and Linda Evans, who faced off in Nolan Miller's silky ensembles, and Nancy Reagan, who wagged her finger at would-be drug users in a red Adolfo number.

8. Workout Wear Worn Everywhere
"Let's get physical, physical ..." With that 1981 music-video mantra, a Spandex-sheathed Olivia Newton-John ushered in the fitness-as-fashion trend. Olivia wasn't sweating alone. Leotard-clad Jane Fonda urged millions to "go for the burn" on her 1982 exercise video; Jennifer Beals brought torn sweatshirts to the masses in 1983's "Flashdance"; and the kids from "Fame" leaped toward stardom in legwarmers. Those now-obsolete items aside, not all fitness fashion fizzled. Run-D.M.C., like Bob Marley before, sported the classic Adidas tracksuit, which remains a staple in Madonna's wardrobe. The latest ubiquitous workout incarnation features upmarket velour and cashmere sweats (Juicy Couture continues to be seen everywhere), which some celebrities have taken to pairing with pricey purses.

7. Anti-Establishment Attire
Any fashion that begins as a reaction to the establishment is almost always co-opted by said establishment. It happened with hippie duds — flower-power was used to sell sugary, carbonated beverages to peasant blouse-clad teens. The punk-driven Sex Pistols brought Mohawks, studded leather jackets, bondage gear and safety-pin chic to the masses. The anti-fashion of punk begat grunge, but the trend's flannel shirts, Doc Martens and baby-doll dresses wound up on the catwalk faster than you can say "smells like teen spirit." And because trends tend to be circular, the anti-establishment look lives on, in a far more sanitized form, with poppy MTV staples such as Avril Lavigne, Good Charlotte, and even Ashlee Simpson. Somewhere, Sid Vicious weeps.

6. Prime-Time Hair
Farrah Fawcett lasted just one season on "Charlie's Angels," but that didn't stop her famous wings from taking off. The bombshell blonde's face-framing feathers, sported in her ubiquitous pin-up swimsuit poster, became the must-have haircut for America's mall-dwelling girls in 1976. The high-maintenance mane required dedication, what with all the curling, blow-drying and teasing (or do like Paris Hilton, and simply glue on fake hair to achieve the high-volume look). Two decades on, a dynamite coif turned Jennifer Aniston from "Friends" star to cultural icon. Her neo-shag cut, forevermore known as "The Rachel," had long layers on top, shorter ones on the bottom and could be poufed up into a modified bouffant. In 1996, women old and young marched into salons with Aniston's picture and demanded to be transformed. How enduring is the cut? Michael Jackson continues to sport a variation of it.

5. Disco Fabulousness
The image of John Travolta boogying to the Bee Gees in his crisp white disco suit, glittering gold chains, platform shoes and hirsute chest is seared into the national psyche, but the disco era was so much more than "Saturday Night Fever." The hedonistic Studio 54 was ground zero for fashion-forward fabulousness, as modeled by beautiful people such as Mikhail Baryshnikov, Andy Warhol, Liza Minnelli (seriously, she was super-cool before the whole David Gest debacle) and Bianca Jagger, who made waves when she wore a gender-bending white Yves St. Laurent suit to wed Mick in 1971. Halston halters, ultrasuede frocks, Lycra pants and tube tops joined Diane Von Furstenberg's unstuffy, best-selling wrap dress as must-have items. Updated '70s fashions continue to thrive, and even the dreaded polyester leisure suit has resurrected thanks to the titular teen (Jon Heder) in the indie fave "Napoleon Dynamite."

4. Sneakers
Sneakers came out of the gym and into corporate America in 1980, when a New York subway strike forced business-suited men and women to ditch their uncomfortable footwear as they hoofed to work. A shoe trend was born, followed in quick succession by several others: skateboard punk (remember Jeff Spicoli's checkerboard Vans in "Fast Times at Ridgemont High"?); the sports hero as spokesman (Nike's Air Jordans, anyone?); the dressing down of America (Seinfeld and the computer geeks of Silicon Valley); and the mainstreaming of hip-hop, which started with Pumas and laceless Adidas and continues with shoe lines from myriad music stars. It took a while for couture to catch up, but gym shoes have now gone glam, with high-end kicks offered by the likes of Prada, Tod's, Dolce & Gabbana and Christian Dior. Take that, casual Fridays.

3. The Preppy Look
Named after polo-playing prep schoolers in classic casuals, preppy style exploded onto the cultural landscape with Lisa Birnbach's "The Official Preppy Handbook." Soon, people who'd never been at sea sported boat shoes, khakis and canvas belts emblazoned with whales. Lacoste shirts, with their beloved alligators, had to be worn collar up. The preppy tide turned in the mid-'80s, with the arrest of the "Preppy Killer" and the rise of preppy cinematic heavies, notably James Spader in both "Pretty in Pink" and "Less Than Zero. " But the look survives, thanks to proponents such as Outkast's Andre 3000, whose dapper, dandy-esque old-school preppy style earned him the No. 1 spot on Esquire magazine's best-dressed list in 2004, and Desperate Housewife Bree Van De Kamp (Marcia Cross), who has never met a sweater set and pair of pearls she didn't like.

2. Urban Apparel
Like hip-hop music, hip-hop fashions are in constant flux. Early days of oversized boxer-revealing pants, untied Timberlands, FUBU hats and ultra-puffy Starter coats yielded to couture from Dolce & Gabbana and Versace, which was then mixed-and-matched with designs from less-upscale labels Tommy Hilfiger and Ralph Lauren. Suburbanites quickly hopped on the trend, as did the rappers themselves, with everyone from P. Diddy to Eve launching clothing lines (Sean John and Fetish, respectively). But hip-hop fashion has never just been about the clothes. It's about communicating the right image, and to do that you need the brightest bling. As celebrity fave Jacob the Jeweler has proved, diamonds are no longer just a girl's best friend — it's every musician's best trend.

1. Designer Jeans
Denim is an enduring wardrobe essential, but it wasn't until the '70s that Gloria Vanderbilt, Sassoon, Jordache, Sergio Valente and others made big bucks by emblazoning their names on backsides. Calvin Klein put America forever in blue jeans, with help from his muse Brooke Shields, who famously cooed in that ground-breaking Richard Avedon-directed commercial that "nothing" came between her and her Calvins. For years, we wriggled into high-waisted, circulation-slowing denim (even, embarrassingly, the acid-washed varieties). By the new millennium, jean fashion flip-flopped, with low-riding hip-huggers (some with the oh-so-forgiving stretch of lycra) becoming de rigeur, with some hot styles priced over $200. But the backlash against the thong-baring style has begun, and unflattering waist-high, narrow-leg jeans are attempting a comeback with a little help from dewy style mavens such as Scarlett Johansson and Mischa Barton.


--------------------------------------------------------------------------------

Kat Giantis points out celebrity fashion blunders and wonders in MSN Entertainment's Undressed! column.

Sunday, February 06, 2005

Pagi:
Bangun terawal sikit.Then berangan sekejap.Lepas mandi and kemas rumah ala kadar,pergi ke Taman Botani.Dah lama gila nak pergi sini tapi tak de motif.Hari ni ada plant sale.Ingatkan meriah gila.Cam biasa jer.After tengok apa yang patut decide to trekking the taman.Free of charge jer.Tak berapa menarik sangat taman nie. Heliconia yang aku suka tu pun ada 2 sahaja.1 dah ada kat rumah.Pastu adalah satu,dua pokok yang aku minat.Tapi mana boleh petik bunga kat sini.Aku pun tak jumpa biji benih dia.Then kat plant sale tu beli Gandararusa,Karang batu and Sambung nyawa.Semua tumbuhan herba ini jauh lebih murah dari pokok bunga.Skip nak ke The Mines sebab dah ada pokok.Then,lunch and balik rumah tido.

Petang:
Pergi beli tissue box kat Woodloft tu for emak.Then singgah kat kedai lampu tu.After much thought and persuassion from the tokeh,I decide to buylah.Tu pun harganya di slash from RM290 to RM185.Aku plan nak beli tommorrow sebab I cannot make credit card transaction today.Esok baru boleh.Tapi dia kata tak boleh bagi harga RM185 esok and sale dia habis esok at 17.00.Nak prepare for Raya katanya.So dia suggest aku booking today and esok buat full transaction.So bayarlah RM100 dulu.Tapi aku tak puas hati sebab ada plaster putih putih tak dibersihkan kat base lampu tu.So terpaksalah satu kedai bersihkan lampu tu.Kira havoc jugaklah aku buat kedai tu sebab ada 4 kaki lampu tu.Nak buat macam mana,RM185X2 tu bukan kecik.Aku nak beli jer yang macam kat IKEA tu tapi adik aku kata dia tak suka pulak.Too modern.So terpaksalah aku carik jenis yang lain.Tak tahulah macam mana reacyion diaorang nanati especially tuan punya duit bila dia balik nanti.Hope they like it.Kalau tak terpaksalah aku lelong kat sedara mara yang lain.

Friday, February 04, 2005

Terhangat Di Pasaran

Bilang saja berapa mata
yang memandang mengekori langkahku
Ini pun baru sahaja ku acah
lagak gaya penampilan segakku

Jangan kau buang masa
melayan jejaka sekadar petah bicara
Usah rungsingkan fikiran
pilihlah aku saja pakar jurusan wanita

Jangan ketinggalan
Tawaran yang istimewa
Kepuasan terjamin
Seratus peratus buatan Malaysia

Dapatkan segera
Sementara masih ada
Ku jantan rebutan
Yang terhangat di pasaran

Ku bisa kecapi segala mimpimu
Merealisasi semua impian hidup
Ku rasa kau sedar
Ku pilihan nyata

Tak henti-henti panggilan
Berdering untuk merebut peluang bertutur
Belum kira barisan yang beratur
Hingga ke Singapura menunggu janji temu

Ramai lelaki mengaku macho
Tapi hancur hanya omomg kosong
Lainlah aku yang tampan,
susuk tubuh menawan..
Dapat kau pasti beruntung

Jangan ketinggalan
Tawaran yang istimewa
Kepuasan terjamin
Seratus peratus buatan Malaysia

Dapatkan segera
Sementara masih ada
Ku jantan rebutan
Yang terhangat di pasaran

Ooh.. Ooh.. ku tak sampai hati
Melihat kau rugi menggigit jari
Kerana jika kau lepaskan peluang berharga
Bagai dijamu piranha aku disambar

Ayuh, lekas.. lekas.. sementara masih panas
Terimalah diriku.. gunakan tanpa was-was
Tawaran ditutup bila ku dah dicekup
Pastinya ku calon membuat kau terpegun.. ooohh

Ku bisa kecapi segala mimpimu
Merealisasi semua impian hidup
Ku rasa kau sedar
Ku pilihan nyata

Thursday, February 03, 2005

Waktu yang selamat

Kaedah ‘selamat’ ini juga dikenali sebagai kaedah kalendar. Persetubuhan hanya dilakukan waktu kemungkinan telur tidak keluar memandangkan sperma dapat bertahan dalam rahim selama dua hingga tiga hari. Melakukan persetubuhan tiga atau empat hari sebelum pengeluaran telur adalah selamat.

Ia sesuai dilakukan jika pusingan haid wanita itu tetap dan tepat. Terdapat keadaan yang mana pengeluaran telur boleh berlaku secara spontan dan keluar pada waktu ‘selamat’. Bagaimanapun cara untuk mengira waktu selamat ialah dengan menggunakan formula seperti berikut:

Pusingan haid yang terpanjang ditolak 11 hari.

Pusingan haid yang terpendek ditolak 18 hari.

Angka di antara kedua- dua pengiraan itu ialah kira-kira untuk waktu selamat, misalnya pusingan haid untuk enam bulan yang lepas:

30,31,32,28,30 dan 29 dan formula pengiraannya adalah seperti berikut :

Pusingan haid terpanjang, 32 tolak 11 = 21. Pusingan Haid terpendek, 28 tolak 18 = 10.

Jadi sebelum hari ke-10 dan selepas hari ke-21 adalah ‘waktu selamat’ untuk bersetubuh dan di antara hari ke-10 dan 21 ialah waktu kemungkinan hamil atau tidak selamat untuk bersetubuh. Jadi bersetubuh daripada hari kering dan tujuh hari seterusnya bukanlah cara waktu selamat.

#di copy paste from Harian Metro bersama Pakar Sakit Tuan, Dr Ismail Thamby .

Wednesday, February 02, 2005


Solve banyak benda juga today.Then go to Faber to collect laptop from AJ.Cancel plan nak gi MidValley sebab tak tahu apa nak buat apa kat sana.Lagipun leceh nak berjalan bawak laptop ni.So decide to begin the table lamp hunting.1-Klang Lama,5-Pusat Bandar Puchong,3-Bandar Puteri Puchong.Out of 9 shops ni,only 1 yang nice. Suprisely,kat Woodloft aku jumpa tissue box yang mak aku idamkan.Aku gembira gila. Dia berkenan dengan yang macam aku punya dalam kereta.Sesuai dengan dekor rumah. Tapi aku tak boleh nak bagi yang itu sebab ada satu jer dan yang tu datang dari Indonesia.Susah bangat nak cari kat Jati shop kat Klang Valley design macam tu.Tapi tak beli lagilah sebab tak cukup duit.Lagipun ada banyak lagi.Kalau tak sure aku lari gi Giant keluarkan duit.

Tuesday, February 01, 2005

Cantiknya Alamanda

Selamat Hari Wilayah.




New punch card system start today.Kind of busy today.After office singgah gym sekejap.Skip dinner sebab dah terlambat.Sempat minum air sahaja.